0 cutest
:: Shima Yahya ::: Temuduga/Interview English Linguistic di Universiti Malaya (UM)

Temuduga/Interview English Linguistic di Universiti Malaya (UM)

Assalamualaikum. Its been awhile since my last time updating my blog because I guess dah stop blogging so I am just going to update things that’s going to help you guys. And I am sure thing that brings you here adalah sebab….. YAY INTERVIEW! Hahaha. So im going to share my experiences.

Lepas habis STPM, basically I went for 3 interviews for degree. (yep that’s a lot hey that’s my efforts don’t judge lol)

1.       Bachelor English Lingustic – Universiti Malaya (UM)
2.       Bachelor Teaching English as Second Language (TESL) – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
3.       Bachelor Teaching English as Second Language (TESL) – Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Its been awhile since I write so its kinda awkward to use “aku” even though before ni memang guna “aku” but I guess its more comfortable for you guys to read kan so here I am. AKU. Huhu
Interview pertama aku pergi, dekat UM so aku akan cerita experience di UM dulu.
Ye, carila UM tu dekat UPU sampai abad depan pun belum tentu jumpa ye. Hahaha. Sebab UM tak masuk dalam system UPU. Nak apply UM kena buka laman web UM sendiri. Search je dekat google “Permohonan kemasukan ke Universiti Malaya” then isi. Tak perlu beli no pin di bsn. Tapi syarat minima untuk mohon UM, pointer mestilah 3.50 dan keatas.
Few months ago after isi UPU, aku pun sajelah nak try isi UM dan tak berharap pun because weh UM kot??? Dan aku pun isi main hentam keromo je. Fyi, UM tak boleh kemaskini ye so make sure segala maklumat isi betul betul. And when I said I hentam keromo. Mannn, I really hentam keromo. I even terletak salah alamat. My own address, I salah. And btw, you need to fotostat semua documents, sahkan and kena post sendiri ke alamat UM. Ye, efforts are needed for UM. Yep. And my choice in UM:

1.       Teaching English as Second Language (TESL)
2.       English Linguistic
3.       English Art

UM kena letak 3 pilihan je tau tak payah sampai doblas ko rilek je letak. Dan lepas tiga bulan berlalu, tiba tiba dapat SMS dari UM, dapat interview my second choice. English Linguistic (only God knows how much I hate Linguistic back then when I was in STPM weh belajar linguistic bahasa melayu pun merangkak). I didn’t get my first choice (TESL) sebab masa ni belum ujian MeDsi. So I prepare the documents and go to the UM on the day of my interview. My interview pukul 2:30petang.
So, after sampai dia suruh masuk dalam dewan kuliah while waiting for our turn. Masa aku ni ada interview dua course je; English dan Syariah. And the gap is real senang sangat nak bezakan mana yang syariah mana yang English sebab yeah the attire hahaha. Interview UM by group (yeah which I hate that sebab I nak individual) and my name huruf Z so the last one la kan im ok im ok. And at last, tinggal dalam 5-6 orang je dalam dewan tu so the final group tu I know la that was mine. Pukul 4 macamtu baru kena panggil sedih kan nama Z.
So my group 2 Malays and 1 Chinese. All girls. Im here giving you tips, its better to talk to your teammates. At least nanti you dah ada chemistry and tak nervous. Acahnya bagi tips padahal I don’t even talk to them. They talk 2 je malas campur because yeah everyone knows I am very very very antisocial hahaha don’t be like me okay kiddo.
Masuk je, ada dua interviewer. A Chinese guy and an indian woman. Fuh, I am nervous as heck. They look strict as hell. The first question that they asked “You guys look nervous. Calm yourself, okay?” and they smiled.

Sooo, how are you?” they asked again.
Tell me about yourself, lets starts with _____” nanti dia sebut nama siapa so you jawap je okay, ye dan for sure in English sebab I course English. Dan make sure you know how to sell yourself tau. Make sure sebut cgpa dan muet band berapa. My cgpa was the highest in my school tau tapi in that room I was the lowest huhu ya Allah dia punya rasa picisan macam nak ambil bag lari balik je. Dan masa kenalkan diri ni please please don’t really kenalkan diri. Tak ada siapa nak tahu awak ada berapa orang adik beradik, awak suka makan apa mak ayah awak kerja apa, taknak pun. Tell them about your strength, why did you choose this course semua. Whats your achiements. Tell them that.
So why did you choose this course? All of you didn’t chose this course as your first choice, aint you? All of you actually put Lingustics as your second choiceBCS NO ONE WANTS LINGUISTICS AS THEIR MAJOR DON’T YOU GEDDIT? Aku jawap dalam hatilah tapi. Jangan jawap sebab nak improve English, please. Ada one of calon tu dia jawap “because I want to improve my English” and that interviewer tanya “are you sure this is the right place to improve your english? This is a linguistics course. It’s a major in linguistics” so jangan ye. Kalau boleh jawap apa apa yang ada kaitan dengan course tu. Do some research. Aku masa ni sebut je pasal semantic la apa la yang belajar masa STPM dulu.
why did you choose UM?” you better give em a great answer tau make sure confidence tu ada. Jangan emm aaa huhu don know la sir huhu
by taking this course, how youre going to contribute to this world?” ini pun kira macam soalan wajib masa interview so prepare yourself.
“if UM offers you any other course, which is your first choice, which one will you choose? That course or you still going to stick with linguistics?” ini soalan trick. Make sure you jawap course yang kau tengah interview. Show some efforts and determination.
Dan seterusnya akan masuk soalan yang korang kena fikir, either its your opinior or about current issues. So prepare diri sendiri pasal current issues.
Tapi thank God dia tak tanya pasal current issue, dia tanya pasal apa pendapat student yang bekerja pada masa sama belajar. Kira multitasking.
Overall, all of us boleh jawap but I can see that the interviewers tak berapa puas hati dengan jawapan kitorang maybe sebab jawapan biasa biasa je kot. But that Chinese girl punya fluent English kan, im so done. Fluent gila till the interviewer suruh slow down. Berterabur konfiden level aku hahaha.
And last but not least dia akan tanya “do you have any question” so make sure you tanya je apa apa okay.
Interview kejap je dalam 20 minutes macam tu je. Yang susah group interview ni sebab you kena try hard untuk tonjolkan diri sendiri. And make sure:
1.       Pakai kemas. Yang perempuan better baju kurung dan lelaki, baju kemeja LENGAN PANJANG.
2.       Bawa semua documents, make sure semua documents lengkap sebelum sampai dekat UM tu.
3.       Bawa copy sijil STPM/Matriks dan MUET, sebab kena pass to them.
4.       Bawa doa mak ayah ye huhuhuhu

So, my next interview adalah interview dekat UKM. You can read the experience by clicking this link > UKM INTERVIEW
and btw, here's my UM result
  lol i actually passed my UM nterview? this is unexpected hahahha but alhamdulillah.

No comments:

 
© Zaidatul Shima Binti Yahya