0 cutest
:: Shima Yahya ::: Interview / Temuduga TESL in UKM

Interview / Temuduga TESL in UKM

Ok assalamualaikum. Macam sebelum ni share experience interview dekat UM, you can read by clicking this link > INTERVIEW UM
Now nak share interview dekat UKM pula, I hope it helps!
Back then masa nak isi UPU, I nak TESL. I can say that I want nothing but to pursue my studies in TESL. I want TESL since I was in form 3 tau. So aku masuk STPM and nak did well sebab nak sambung TESL later.
Tapi masa isi UPU, TESL boleh letak 2 je which is your first 2 choices. And masa ni aku stuck gila tau. Me too want to masuk UKM since dulu lagi kira macam UKM ni my dream university. Tapi masa ni taktahu nak letak UKM ke tak sebab aku ni confidence level rendah haha so cam eh aku mana layak doh nak masuk UKM ne layak baik letak UiTM je. And I spend days gak la persoalkan nak letak UKM ke UiTM first choice. should I go for what I want or should I playsafe?
And at the end of the day, aku rasa cukuplah masa SPM dulu aku tak letak asasi TESL sebab rasa diri tak layak (padahal result dah lebih dari layak). Aku taknak ulang dah, better menyesal sebab cuba dari menyesal sebab tak cuba.

And after a few months, dapat panggilan MEDSI. MEDSI ni ujian kelayakan guru untuk sesiapa yang apply course education. Macam aku, course TESL. Kalau lepas ujian MEDSI, baru akan dipanggil untuk interview, kalau lepas interview baru boleh sambung course pendidikan. Ye, the route of becoming a teacher is real.

I went to the MEDSI test with 4 of my friends, in Perak. Yep Perak ye. Aku duduk negeri Sembilan kot punya la jauh perjalanan. And after 2 weeks, the MEDSI results came out, unfortunately semua kawan aku tak dapat so aku terpaksa la meneruskan perjuangan ini seorang diri ewah hahahhaa.

Bila check dapat interview UKM, aku punya bersyukur tak payah cakaplah kot? Sebab ive been waiting for this since forever. Semua orang ada dream U masing masing kan? Then mine would be UKM.

Hari interview, bulan puasa. So lepas sahur, terus gerak pergi Bangi. Sebab interview aku pukul 8:30. Aku ni adalah orang yang angkuh sikit hahaha takdelah means aku ni bukan jenis yang tunjuk aku nervous ke atau minta bantuan orang. Tapi masa hari interview ni aku whatsapp semua cikgu-cikgu form 6 aku, suruh diorang doakan interview kejap lagi. Whatsapp kawan – kawan minta maaf dan minta diorang doa interview berjalan lancar. Nampak tak how much I wanted UKM?

Dan masa sampai UKM otw ke fakulti pendidikan, taktahula kalau sounds cliché to you guys kan but masa otw tu lalu persekitaran UKM tu I feel so attached. Rasa macam this is where I belong. Masa pergi interview UM, dalam UM tu aku rasa macam awkward, stranger, but not in UKM. Rasa attach dia aku takboleh nak explain tau. Hahahaa.
Firstly kena tunggu dekat luar bilik interview dan susun sijil-sijil. Lepastu dia akan suruh kita buat ujian mata, semua ni senang je. Dan sampailah turn aku. Aku group first, dan malangnya, interview UKM juga by group and Group aku all girls. 2 malay and 1 chinese. Interviewer pula tiga orang. Dua perempuan, sorang lelaki.

Soalan pertama macam biasalah dia suruh introduce yourself.
Assalamualaikum and a very good morning. My name is zaidatul shima bt yahya and I am 20 years old. I came all the way from negeri Sembilan. I recently finished my studies at form 6 in human resources. My cgpa is 3.50. I got band 4 for my muet. Apart from that, I am a very determined person. I can say that because after spm I actually got rejected by upu for taking tesl. They offered me a tourism course instead. So I pursue my studies in form6 and study really hard bcs I want to pursue my degree in tesl. I have been wanting for a long time. Instead of that, I am actually made lots of efforts to come for today interview. I start my journey at 4 in the morning just to make a way for this interview. Because I believe this is my passion. now im looking forward to take my passion to the next level. “ I answered. Ingat, jangan cerita pasal family ke hobi ke diorang taknak tahu. Sell yourself. Bagitahu kekuatan dan result tu penting.

Next question “okay, now I want all of you to give your opinion about “blueprint”. What is blueprint?”
Masa ni aku macam “damn whut da hell is dat” yela aku ni current issue kurang sikit hahahahaha. Masa ni aku rasa macam dah screwed up dah till dua orang calon lain tu pun taktahu apa benda, so aku lega sikitlah hahahaaha.
“are you really want to be a teacher? Why do you want to be a teacher?” okay, kalau pergi interview education, ini adalah soalan wajib, so prepare yourself.
Why  I want to be a teacher? I can answer this without any hesitation. I have always want to be a teacher. Even if I didn’t get the opportunity to be a teacher, I want to be an educator. I want to educate people in English even when I didn’t get paid. I can’t think of any job as important to society as teaching. I have always loved to give young people the best start in life. Interacting with kids is great. i want an opportunity to change people’s perspective about English. They always thought that English was a tough subject. Theres a lot of people that actually pursue their study just because they feel like they need to. I believe that before we enroll into something we need to ask ourselves “do you really want this? Who are you? What you wanna be? What you can do to help the world?” perhaps people always associate passion with arts. But trust me, its not. I have this one friends who’s taking civil engineering. He is very proud of who he is and what he does. Whenever we found some cool roads, he will be all “look that’s so cool! Let me tell you how they work” I have met passionate doctors, teachers and chefs. So don’t only associate passion with arts. Find something you can be proud of doing, whatever they are. Besides, I know that I am passionate of the English language and teaching. Therefore, why not turn it into a career?and please, show your passion and determination. I can answer this question senang sebab English is my passion tau so aku rasa masa aku cakap tu mesti mata aku bersinar-sinar hahahaha. So kalau engko pergi interview course yang engko betul minat, that’s an advantage. Really.

Then, soalan next interviewer “Baiklah, kerajaan sekarang tidak lagi menjamin peluang pekerjaan untuk para graduan selepas mereka menamatkan pelajaran. Apakah pendapat anda? Sila jawap soalan ini dalam bahasa Malaysia” ye, bahasa melayu. Tapi aku tau dah akan ada soalan bahasa melayu sebab UKM. Kalau U lain tak ada. Yang ni aku tak ingat jawapan aku hahahaha sebab jawap dalam bm cuaklah gila :’))) tapi yang pasti ada sebut kelebihan kekurangan dia.

Turn interview ketiga pula “okay now imagine yourself as a teacher. Okay you (calon pertama), imagine yourself as a kindergarden teacher. Now, go to the whiteboard and draw a picture of a rabbit. And then explain it to your students” so basically kena pergi melukis dkt whiteboard dan explain macam cikgu lah kan.

“(calon kedua), imagine yourself as a kindergarden teacher, now draw a picture of a tiger. If that’s hard for you, then draw a cat” Chinese girl tu pun pergi lukis. Masa ni aku rasa HAHAHAHAHA AKU TERER LUKIS KOT HAHAHA BAHAGIANYA HIDUPPP *lagu we are the campioooonnnnn berkumandang*. Sebab aku boleh lukis so well, and calon lain tu, tak reti lukis tau haha. They cant even draw a cat?????

Lepastu sampailah turn aku. “okay now shima, you imagine yourself as a form six’s teacher. Draw a map of Australia and explain to your form six students”…………..
……
Sir…..?
A rabbit.
A cat.
And suddenly…..
An Australia map…? You got to be kidding me.

But nope, hes not kidding. DAH LA AKU PALING BENGAP GEOGRAFI AKU PETA MALAYSIA PUN TAK RETI LUKIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! So basically, macamnilah aku lukis.
 
sumpah tak tipu. memang macam gini aku lukis.
Tapi aku pura pura confident je even tho diorang dah gelakkan peta aku sebab tatau la tu peta ke roti canai. Em
And the last but not least question “we can only choose one of you. So now tell us what is your strength and why we need to choose you.”

Lalu, habislah sesi interview selama setengah jam itu. Haus gila ok! Dah la puasa. Masa ni aku tak confident sangat pun boleh dapat sebab I screwed the map kan hahaha. But masa ni mampu berdoa jelah sebab only God knows how much i wanted UKM.

and, here is my result.

walaupun aku lukis map australia jadi roti canai hokay.

now, you can read my interview at UiTM by clicking this link > UiTM INTERVIEW

2 comments:

Anonymous said...

Sis saya nak tanya, ada ke peluang kerja jadi cikgu sekolah rendah/menengah bagi lulusan tesl in any ipta? Saya minat sangat dgn tesl ni

Sasuko Kenji said...

Ya Allah... Bertuahnya dapat masuk UKM. UKM is my dream U since I was in Form 3 (too, like you!), when my mom talked about UKM all over again and 'accidentally' attracted me to pursue my study there. I wish to pursue in TESL at UKM too! Insyaallah!

 
© Zaidatul Shima Binti Yahya