0 cutest
:: Shima Yahya ::: Temuduga IPG - Interview kedua (Part 2)

Temuduga IPG - Interview kedua (Part 2)

Assalamualaikum. Tadi buka facebook, nampak ramai dah yang post dapat interview IPG dan macam apa yang dah dijanjikan dalam Temuduga IPG - Ujian Kecergasan (Part 1) [click untuk baca] entry part 2 akan diupdate apabila result interview sudah keluar. So here we go, 

Interview aku yang kedua dekat IPG Perempuan Melayu Melaka. 

Pilihan: Jurusan Bahasa Inggeris
Masa pendaftaran: 8 pagi

Aku sebenarnya taknak pergi pun sebab dah sambung belajar tempat lain tapi oleh sebab family, kawan kawan suruh cuba. so i decided to give a try.

Make sure before pergi tu tolonglah prepare semua dokumen yang dia nak. Apa yang dia suruh print, print semua. IC semua tu fotostat dulu. Memang dekat sana boleh fotostat tapi awak akan gelabah dan menyusahkan diri sendiri. Pasal resume, terpulang nak buat ataupun tidak. If nak buat, prepare a good one.


Dia kata dalam surat, pukul 8 dah kena ada untuk pendaftaran. So sekali lagi dengan gigihnya sambung gigih Part 1 tadi gerak pukul 5 pagi. Sampai tak sempat breakfast pun tau, Dah la abang taktahu jalan so kitorang bergantung 100% on gps dan gps pun taktahu rupanya. Dia bawa kitorang dekat kawasan perumahan, set balik ikut balik tiba tiba berhenti tengah jalan aik takkanlah IPG Melaka ni lutsinar aku tak nampak apa apa pun. So kitorang tanya orang je. tepat sampai dalam 7:30 terus masuk. Masa tu dah ramai juga. Macam kawan aku, jurusan bahasa melayu dapat di KL. Dia lain lain tak tentu.

So mula mula daftar tu, orang tu suruh kita susun dokumen dan sijil sijil kita. Tengah susun tu ada this one guy tegur "awak course apa?" "TESL" "Oh samalah" lepastu dia tengok result aku (sebab semua dokumen & resume letak atas meja) masa tu nak bangga sikit lah dengan result SPM tu sekali jeling dia punya result lagi banyak A *slow slow letak tangan atas meja. tujuan; tutup result*

Dalam masa beberaapa minit tu, dia suruh kita check nama kita dekat bilik interview mana. Adalah dalam 6 bilik. Setiap bilik tu ada 2 interviewer untuk course yang lain lain. waktu tengah cari nama atas kertas yang ditampal tu, tiba tiba ada orang pegang lengan. Eh setahu aku tak ada sorang pun makhluk aku kenal dekat sini. Tak tak ni bukan kisah seram takde hantu muncul tiba tiba.

Sekali pandang, Hyffny yang satu group masa ujian kecergasan dekat Seremban haritu. masyaAllah sis jodoh. Lepas dah jumpa nama, aku dapat bilik interview nombor empat, seat ketiga. atas tu nama Hyffny, dan dia seat kedua. Maksudnya kitorang akan duduk sebelah sebelah masa interview masyaAllah jodoh lagi sis.

Interview aku start pukul 12:30. Sekarang baru pukul 8. Penipu betui dia kata tak kisah pukul berapa interview kita kena datang awal. Padahal ada je yang datang masa dia nak interview je. Gigihnya aku datang awal padahal interview tengah hari. Ramai juga yang datang awal tapi interview petang. Lagi penat nak menunggu.

So sementara tunggu tu aku pun keluar pergi dekat Along; breakfast dan cari any information on the internet pasal current issues. just in case diorang tanya.

----------skip-------

Sampailah before masuk bilik interview, one of the interviewer keluar and said " Pls eh I nak korang semua susun sijil tu. I nak sijil dari you form 4 till now je. Form 3 ke bawah i taknak" halamak sijil aku ni sijil tadika pun ada hahahahaha so bila keluarkan tinggallah sikit untuk seorang shima yang tidaklah begitu aktif dalam sukan mahupun akademik.


and then masuk bilik interview. ada 7 orang dalam termasuk aku. mula mula sekali dia suruh kenalkan diri masing masing (in english for sure sebab TESL) berbeza course lain cara tau. Kalau bm kena cakap BM. kalau muzik kena bawa alat muzim and so on.

So ada this one guy kan dia candidate number 7. Masa dia introduce diri dia, dia bagitau dia boleh cakap malay, english and spain. then dia cakap in spain. rasanya dia paling menonjol sebab dia talkative gila.


Soalan pertama dia

"Give me a reason why you want to be a teacher in IPG?"

jawap bukan ikut turn ye adik adik. So kena berebut. Kalau malu, diam, tak confident memang takkan ada peluang nak cakap. Dan semua orang pun bagilah jawapan cliche masing-masing. Then dia akan tanya

"Would you mind if you get transfer to Sabah or Sarawak?"
Yelah dia akan kata dekat sana ada sekolah yang tak ada eletrik, kena makan makanan diorang nak pergi sekolah kena naik sampan. Dia nak tengok jawapan kita. dan semua org pun bagi jawapan cliche tak kisah kahkah.

Then, dia akan tayangkan satu video yang relate to your course. Mine was video Osman Baku (one of the drama on rtm, pernah tengok iklan dia) So my video pasal this one uncle which is Pakcik Osman, pergi klinik. Doktor tu asyik sebut perkataan dalam bahasa inggeris and pakcik Osman asyik betulkan perkataan tersebut. Such as when the doctor said "check" pakcik osman akan kata "periksa" ok i hope you understand what im trying to explain here... haha.


Lepas habis video tu, the interviewer tanya apa pendapat kita pasal video ni. Dan jawap bukan ikut turn, siapa nak jawap terus je jawap. Aku sendiri tak ingat aku jawap apa. Dan bila kita jawp, orang lain boleh bangkang dan kita pun boleh bangkang apa orang lain cakap BUT jangan menyampuk. JANGAN. tunggu kawan tu habis cakap dulu.

Soalan seterusnya
"If you be a teacher, an english teacher, what will you do to attract your students to learn this subject?"


So after 15 minutes, interview habis. They said thanks and then all of us salam the interviewers and dia kata goodlucl. So dah boleh balik dan tunggu keputusan keluar.

 here some tips for all of you

1. Jangan pakai terlalu over. Bagi lelaki, cukuplah kemeja lengan panjang, seluar slack, tie and kasut. Perempuan pula baju kurung dan tudung bawal. Kalau pakai blazer, bonus. Perempuan make sure kasut hitam lagi bagus kalau ada tumit sikit dan kulit. Jangan warna merah ke kuning ke.
2. Prepare semua dokumen awal awal PLEASE. Sebab ada yang dah masuk bilik interview banyak yang belum cukup baru terhegeh hegeh nak fotostat so nampak sangat tak profesional.
3. Before masuk bilik interview, silentkan phone.
4. Jangan menyampuk bila orang lain tengah cakap. you will be consider as rude.
5. Duduk tegak. Elok elok, jangan menyandar.
6. Pandang muka interviewers waktu bercakap. Jangan tunduk. Lantak la betul ke salah engko confident je ok? haha.
7. Bila kawan sebelah tu macam tergagap-gagap, bisikkan dia jawapan, tolong dia, Ada markah disitu.

So i wish all of you a very good luck and do your best okay?
Lots of love.
Assalamualaikum.

7 comments:

Anonymous said...

Baiknya akak. Thanks kak. Saya nak tanya, apa yang dikutip masa iv nanti? Lama tak akak iv tu? Ad tak yang jenis tak cakap? Saya dapat bm, risau den :(

Shima Yahya said...

dia kutip sijil sijil kita, fotostat ic and borang borang yang dia suruh print dekat web tu. ada je yang tak bercakap, tapi jangan tak bercakap. rugi. kawan saya dapat bm, dia kata okay je, soalan dia dapat pasal e pepet e taling.

Anonymous said...

Salam akak. Haha akak laa kot kan?? Saya pun dapat bi juga tapi saya takut laa hoho. Interviewer tu ada tanya isu semasa tak??

Shima Yahya said...

depends. macam saya punya tak ada pun :)

Nurul Suha said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Suha said...

Akak, nak tanya...sy ni batch 1999 baru je lepas spm bulan 11 baruni...kat mana nak apply ipg tu eh? And permohonan utk ipg tu dah buka ke?

Unknown said...

Kalau lupa Surat panggilan cam mane

 
© Zaidatul Shima Binti Yahya