0 cutest
:: Shima Yahya ::: 2013

SPM.

Hi. Assalamualaikum.
Actually lama dah habis spm. Sangat lama. Kira macam dah seminggu lebih jugalah aku berlifeless di rumah ni. Sebelum SPM kalau boleh macam macam nak plan keluar lah tengok wayang lah kerja lah pergi marikh lah itu lah ini lah. Tapi realitinya, lepas SPM aktiviti kau cuma makan-tidur-online-makan-tidur-online dan ulanglah sampai bila bila.

Mungkin kepada yang belum habis SPM memang rasa wah wah untunglahh freedom untunglah tak payah pergi sekolah. Tapi percayalah, lepas kau habis je paper last, bila kau dah balik rumah, time tu baru kau sedar yang dalam hati kau, lebih banyak perasaan sedih sebak dari happy. sobsss


Bila tengok nota nota kau, nanti kau rindu dekat cikgu yang ajar subjek tu. cikgu tu tau. Bukan rindu belajar subjek tu. kahkah.

Mungkin before habis sekolah kau dengan kawan kawan kau gerenti ada cakap weh jangan lupa aku, nanti contact contact lah. Tapi bila dah habis sekolah, mungkin cuma dalam 50% je yang kau masih nampak. Itu pun just melalui twitter, wechat and other social networks. Yang mana tak ada, memang kau takkan nampak dah, Takpe, anggap diorang kena culik dengan alien dari marikh. Husnodzon babe husnodzon.

Throwback waktu paper biology 3. Bila pengawas kata "Masa tinggal lagi 10minit, calon tidak dibenarkan keluar dewan" Time ni jantung memang dupdap dupdap. Excited gila.
Bila masa dah tamat, pengawas kutip kertas memang masing masing senyum ke telinga lah kan.

Target? Tak target, sebab aku dah tau yang math, addmat, fizik, bio chemistry aku memang tak A, haha jarang kan nampak orang target macam aku hahahaa.
Btw, aku tak dapat PLKN panggilan pertama. Alhamdulillah.
Bye Assalamualaikum.




Perjalanan Laluan Ke Neraka ( PLKN )


Sedang enak dibuai mimpi, tiba tiba telefon berdering kringgg kringg pinta untuk diangkat.
eh tidak, tipu. Ringtone seperti ini " I am at payphoneee tryin to call homeee all my chance i spendd on chiuuuu "
Telefon ditatap olehku, nombor asing.
Lalu direject (tak suka angkat nombor asing uolzz)
Selepas direject, terlihat pesanan yang belum dibuka. Lalu dengan mata yang separuh terbuka itu, dibukanya application whatsapp. Dari teman, Mira. Lalu kubuka tanpa memikirkan apa apa.
" Shimaa!!!!!! "
Foto yang dihantar Mira. Masih dalam keadaan mamai, sekali lagi telefon berdering..
i'm at a payphone tryin to call home
Kali ini tidak direject, lalu diangkat dan diletakkan telefon di telinga. Eh dah lah malas nak bersastera sangat.
" Shima!! kau tidur ke?!! "
" Aah... ye aku dapat PLKN.."
Dari radhi.
" Kau dapat tak dee? "
"Takk. Aku, Myra, Mimi semua kawan kita tak dapat. Kau je dapat "
Berborak, sambil aku menangis macam orang gila. Macam budak kecik tak dapat mainan.


But now kau tengok apa jadii. Pagi tu memang aku dah menjerit jerit waktu on call dengan Radhi. Then keluar menangis. Cakap dekat faizul " Wehh aku dapat PLKN. Taknakkk " Sambil nangis tersedu sedu.
Faizol: Gi jelah. Best pe.
tak guna punya abang.
 terus pergi tagih simpati abang lagi sorang pulak.
Dah lah tahu tanya nape nape je. Then kata aku mengada pula sebab taknak gi PLKN.
To be honest, memang aku down gila, Sebab aku memang taknak. Lepastu aku sorang, kalau kawan kawan aku dapat, aku terima lagi. Aku menangis kecewa tu dari pukul 9 sampai pukul 2 petang. Lama tak lama. Tanpa henti weh! Hahahaha. Mungkin ada sesetengah orang kata
" ek eleh plkn je kut. takkan nak nangis kut. bukannya mati pun kut"
Yelah, aku tengok dekat twitter, yang menangis dapat plkn pun kebanyakannya perempuan. jenis yang duduk rumah. tak active. comel. eh. haha.
Sometimes aku rasa macam god pls wake me up from this nightmare. Tak sanggup aku. Sebab aku taknak.


Redha jelah.
yang terpilih, hanya aku sorang. 
"Mula mula memanglah taknak. Menangis semua, nanti dah pergi, Mesti menangis tanak balik. Percayalah
well i get this a lot. Nak juga tau macam mana keadaan aku nanti. So tunggu lah lagi beberapa bulan. I will update a new entry (after i come back from plkn).
Kalau aku cakap best, pukul aku ramai ramai tau.
taknak pergi lew. Bye Assalamualaikum. Wish me luck! :)

p/s: Entah apa kena mengena plkn dengan duduk rumah kemas rumah pun taktau lah.


 
© Zaidatul Shima Binti Yahya